Tiroid bezi nedir?
Tiroid bezi, boynun alt yarısında, nefes borusunun önünde bulunan, kelebek şekilli bir iç salgı bezidir. Tiroid bezi tiroid hormonlarını üretir, depolar, salgılar. Bu hormonlar vücudun orkestra şefi gibi olup tüm sistemleri etkiler.
Guatr nedir ? Nodül Nedir?
Guatr tiroit bezinin büyümesine verilen isimdir. Tiroit bezinin içindeki bölgesel büyümelere ise nodül denir.
Hipotiroidi
Hipotirodi çok az tiroit hormonunuzun olması anlamına gelir. Hipotirodi en sık rastlanılan tiroit hastalığıdır. Kadınlarda daha sık görülür, yaşla birlikte görülme sıklığı artar ve ailesel geçişi vardır. Semptomları: Yorgunluk, Zihinsel yavaşlama, Hareketsizlik, Kilo alma, Cilt ve saçta kuruma, Kabızlık, Adet düzensizliği. Tedavide eksik olan hormonun tamamlanması şeklinde ilaç tedavisi uygulanır.
Hipertiroidi (Zehirli Guatr)
tiroid bezinin gereğinden fazla tiroid hormonu üreterek kan dolaşımına salgılaması ve sonuçta vücudun metabolizmasını hızlandırmasıdır. Graves hastalığı, fazla ve başına buyruk çalışan nodüller ve bazı geçici tiroid iltihapları hipertiroidiye neden olabilir.
Guatr Belirtileri nelerdir
Kaslarınızda zayıflık, Ellerde titreme, Kalp çarpıntısı, Yorgunluk, Normal veya fazla yemenize rağmen kilo kaybı, İshal (artmış barsak haraketleri), Sinirlilik, Göz problemleri (gözlerde büyüme), Adet düzensizliği, Sıcağa dayanamama ve terlemede artış, Kısırlık
Guatr Tedavisi
Çoğu guatr ve nodül tedavi gerektirmez. Tür ve boyutlarına bağlı olarak, gelişimleri sadece düzenli olarak gözlenebilir. Doğal takipte nodüllerin çoğu daha fazla büyümezler. Tedavi gerekiyorsa genellikle üç tedavi seçeneği vardır.
- İlaç tedavisi 2- Radyoaktif İyot Tedavisi 3- Cerrahi tedavi
Cerrahi Tedavi Seçenekleri
Nodül sayısına ve yerleşimine göre tiroid bezinin bir kısmı ya da tamamının alınması şeklinde uygulanır. Tiroid kanseri teşhisi konulmuş hastalarda tiroid bezi tamamen çıkarılır. Buradaki karar tamamen cerrahınızla birlikte verilmesi gerekmektedir.
Riskleri nelerdir?
Ameliyat sonrasında oluşabilecek en önemli iki komplikasyon ses kısıklığı ve ellerde ve yüzde uyuşma oluşmasıdır. Komplikasyon gelişmesi halinde ilaç tedavisi ile bu problemler çözülebilmektedir. Bunların çok büyük kısmı geçici olup 3-6 ay içerisinde geri eski haline dönmektedirler.
Ameliyat sonrasında İlaç kullanımı
Yapılan ameliyata göre değişiklik göstermektedir. Tiroid bezi tamamen çıkarıldıysa tiroid bezinden salgılanan hormonların yerine konulması amacıyla ömür boyu kullanılacak bir ilaç tedavisi başlanır.